قراردادهای ساخت و پیمانکاریقراردادهای صنعتیقراردادهای کار و استخدام

قرارداد برون سپاری تراشکاری واحد تولیدی

گسترش روز افزون تکنولوژی و علوم مختلف باعث شده تا شاهد تخصصی شدن هر چه بیشتر حرفه های گوناگون باشیم. امروزه تخصص حرف اول را می‌زند و نیروی ماهری که در حیطه فعالیت خود، متخصص و صاحب نام باشد، اعتبار بیشتری دارد؛ همین امر سبب شده تا کارفرمایان برای کسب نتیجه مطلوب‌تر، فرآیندهای جزئی مسیر را به متخصص آن بسپارند؛ هرچند که خارج از تیم و سازمان آنها باشد و به اصطلاح از قالب برون سپاری استفاده کنند.

برون‌سپاری یا اتوماسیون فرآیندها، فرآیند انتقال واگذاری بخشی از فعالیت‌ها و وظایفی که سازمان به یک شرکت یا مؤسسه خارجی است. در این روش، سازمان به جای انجام مستقیم فعالیت‌های خاص، آن‌ها را به یک شرکت تخصصی می‌سپارد که به اصطلاح برون سپاری نامیده می‌شود. این روش می‌تواند برای بهبود کیفیت، کاهش هزینه‌ها و تمرکز بر اصلی‌ترین فعالیت‌ها باشد.

برون‌سپاری می‌تواند در حوزه‌های مختلفی اعمال شود، از جمله تکنولوژی اطلاعات، حسابداری، پشتیبانی مشتریان، و حتی تولید. این رویکرد به سازمان‌ها کمک می‌کند تا به بهبود عملکرد، افزایش بهره‌وری و مدیریت بهتر منابع بپردازند.

برون‌سپاری مواردی از قبیل امکان استفاده از تخصص‌های بیرونی، کاهش هزینه‌های اجرایی و ریسک کاهش میزان کار باطل و عدم نیاز به سرمایه‌گذاری‌های زیاد را فراهم می‌کند. اما همچنین ممکن است با چالش‌های مدیریتی و امنیتی همراه باشد.

به بیان دیگر، برون سپاری عبارت است از واگذاری برخی فعالیت‌های داخلی یک سازمان به تأمین کننده آن در بیرون سازمان، در قالب قرارداد پیمانکاری.

برون سپاری یکی از بهترین جایگزین‌هایی است که برای استخدام نیرو وجود دارد و معمولاً کارفرمایان، اهداف و فعالیت‌هایی که جز هسته اصلی مجموعه نمی‌باشد را در این قالب اجرا می‌کنند.

سپردن امور به متخصص آن به صورت برون سپاری، مزایایی مانند کاهش هزینه‌ها، افزایش کیفیت نهایی، افزایش تمرکز بر روی کارهای هسته اصلی مجموعه، و… را به همراه دارد. با وجود این، گاهی شرایط به گونه ای می‌شود که برون سپاری را با مخاطره مواجه ساخته و نتایج نامطلوبی به بار می‌آورد، به طوری که مجموعه را از تعالی در مسیر راهبردی خود منحرف می‌سازد؛ اینجاست که اهمیت داشتن یک قرارداد اصولی برون و درست برون سپاری نمایان می‌شود و می‌تواند چالش های حقوقی طرفین را به حداقل ممکن برساند.

از جمله مواردی که ممکن است سبب چالش‌هایی میان طرفین در طی قرارداد برون سپاری شود، از دست دادن کنترل مدیریتی است؛ممکن است پیمانکاراز آنجا که صرفاً به دنبال سود بردن از ارائه خدمات خود هست، از وضعیت برون سپاری و عدم حضور کارفرما، سوء استفاده کرده و استاندارهایی که برای کارفرما اهمیت دارد را در نظر نگرفته و در نتیجه کیفیت مطلوب کارفرما تحقق نیابد.

علاوه بر آن، ممکن است در طی این برون سپاری، اطلاعات محرمانه کارفرما مانند طرح محصولات یا فرمولهای تولیدی، در اختیار پیمانکار قرار گیرد و در نتیجه از طریق افشای آن، ضرری به کارفرما و مجموعه او وارد شود. با تنظیم یک قرارداد درست و اصولی برون سپاری می‌توان تمام این ریسک ها را پوشش داده و با خیالی مطمئن، امور جزئی را برون سپاری نمود.

همانطور که اشاره شد، برون سپاری نوعی پیمانکاری محسوب می‌شود و در همین قالب تنظیم می‌گردد؛ قرارداد پیمانکاری از انواع قراردادهای پرکاربرد در مشاغل مختلف و پروژه محور است. طبق این قرارداد، کارفرما انجام پروژه ای را به پیمانکار در ازای پرداخت حق الزحمه به وی می‌سپارد.

مطابق قانون، در قراردادهای پیمانکاری تک نفره مانند برون سپاری، پیمانکار مشمول بیمه نخواهد بود و کارفرما مسئولیتی در قبال بیمه کردن او ندارد؛ هر چند پیمانکار می‌تواند برای جبران ریسک های مختلف، برای خود پوشش بیمه اخذ نماید. همچنین در صورتی که پیمانکار در راستای اجرای تعهدات قراردادی خود، دارای کارکنانی باشد، موظف به مسئولیت پرداخت حقوق و سنوات، پاداش و عیدی کارگران، پرداخت حق بیمه تأمین اجتماعی آن ها به سازمان و… بوده و کارفرما مسئولیتی در قبال آن نخواهد داشت.

از جمله مواردی که به صورت برون سپاری در قالب قرارداد پیمانکاری تنظیم می‌شود، تراشکاری واحد تولیدی است؛ طی این قرارداد برون سپاری، واحد تولیدی، انجام امور تراشکاری خود را به شخص متخصص خارج از شرکت واگذار کرده به گونه ای که آن شخص، کارگر وی محسوب نمی‌شود؛ همچنین در این قرارداد برون سپاری، امور مورد توافق طرفین مانند اینکه مسئولیت تهیه تجهیزات مورد نیاز جهت تراشکاری برعهده کارفرما می‌باشد یا پیمانکار، مورد تصریح قرار می‌گیرد تا بعدا اختلافی از این حیث نباشد.

در ادامه به بیان برخی نکات مهم در خصوص تنظیم این قرارداد برون سپاری، اشاره خواهیم کرد:

نکات مهم در تنظیم قرارداد برون سپاری تراشکاری واحد تولیدی

 

1.موضوع

رکن اصلی هر قرارداد که شاکله آن را تعیین می‌کند، موضوع آن است. موضوع، مقدمه ایست بر آنچه که لازم است در متن قرارداد ذکر شود و به همین جهت باید جامع و مانع باشد و مشخص کند که این قرارداد برای چه کاری تنظیم شده و کارفرما چه انتظاراتی از پیمانکار دارد. در همین خصوص، موضوع قرارداد برون سپاری تراشکاری واحد تولیدی را می‌توان، تعهد پیمانکار به انجام کلیه امور تراشکاری کارفرما مطابق استاندارهای کمی و‌کیفی تعریف شده در قرارداد یا پیوست آن، در چارچوب عرفی و قانونی دانست.

 

۲.حق الزحمه و نحوه تسویه حساب

نحوه تسویه حساب و پرداخت ها به پیمانکاران، الزاما به یک شکل نیست. گرچه عموما بر اساس پیشرفت کار، است ولی ممکن است تسویه حساب بر اساس کارکرد روزانه، مقطوع و … نیز باشد. بهتر است در این نوع از قرادادهای برون سپاری پرداخت به صورت علی الحساب ( بر اساس پیشرفت کار) باشد و همچنین پس از اتمام کار و تأیید کمی و کیفی توسط ناظر اجرا، با محاسبه اضافات و کسورات، تسویه حساب نهایی صورت گیرد.

دقت داشته باشید که مبلغ مزبور، خالص بوده و کسورات قانونی مانند مالیات موضوع تبصره ۱ ماده ۸۶قانون مالیات‌های مستقیم و مالیات ارزش افزوده به این مبلغ اضافه خواهد شد. بنابراین کسورات قانونی نیز می‌بایست علاوه بر مبلغ تعیین شده به عنوان حق الزحمه پرداخت گردد. همچنین براساس رای وحدت رویه ۱۸۴۷ و ۱۸۱۵ هیات عمومی دیوان عدالت اداری، پیمان های تک نفره مشمول کسر حق بیمه تامین اجتماعی نمی‌باشند.

 

۳.تعهدات پیمانکار( تراشکار)

در این بند از قرارداد برون سپاری، تعهدات تراشکار تصریح می‌گردد؛ برای مثال تعهد وی به حضور در روزهای مشخصی از هفته در محل تراشکاری و انجام امور تراشکاری مورد نظر کارفرما؛ تعهد به آموزش کامل یکی از نیروهای انسانی کارفرما به گونه‌ای که پس از پایان این قرارداد فرد آموزش دیده بتواند امور مورد نظر کارفرما را انجام دهد و یا تعهد به اخذ پوشش بیمه از شرکتهای معتبر بیمه جهت جبران خسارات وارده به خود یا اشخاص ثالث، از جمله مواردی است که در این قسمت از قرارداد برون سپاری ذکر خواهد شد.

 

۴. شروط قرارداد

موارد مورد توافق طرفین می‌تواند در قالب شروط ضمن عقد، در این قسمت از قرارداد برون سپاری ذکر شود. دقت داشته باشید که ذکر تعهد بدون در نظر گرفتن ضمانت برای اجرای آن، کاری بی فایده است و باید علاوه بر تعهدات، ضمانت اجرا نیز ذکر گردد.

از جمله شروطی که در این قسمت از قرارداد برون سپاری می‌تواند مورد اشاره قرار گیرد، عبارت است از:

4-1 مسئولیت تلف یا نقص کلیه ماشین آلات و دستگاه‌های موجود در تراشکاری بر عهده پیمانکار خواهد بود، مگر آنکه عدم تقصیر خود را اثبات نماید.

4-2 مسئولیت کلیه خسارات وارده اعم از مالی و بدنی در حین انجام کار یا به مناسبت آن، به شخص پیمانکار یا اشخاص ثالث بر عهده پیمانکار خواهد و کارفرما مسئولیتی در قبال آن ندارد.

4-3 در صورت بروز شرایطی که هریک از طرفین به دلیل وجود آن نتواند تعهدات خود را عملی کند و رفع آن شرایط خارج از اختیارات و توانایی آنها باشد،(مانند جنگ،زلزله،سیل و …) به گونه ای که اجرای تعهدات را بیش از یک ماه متوقف کند، هریک از طرفین حق فسخ قرارداد را دارد.

4-4 پیمانکار موظف است کلیه اطلاعاتی را که به نحو مستقیم یا غیر مستقیم از کارفرما و واحد تولیدی او به دست آورده، محرمانه تلقی کرده و از افشای آن خودداری نماید.

و…

5.ضمانت حسن اجرا:

در پروژه های پیمانکاری برون سپاری، در زمان انعقاد قرارداد، وثیقه ای مانند ضمانت نامه معتبر بانکی یا چک، بابت تضمین حسن اجرا از پیمانکار اخذ خواهد شد و مبلغ آن به صورت ضریبی از مبلغ کل پروژه و یا به صورت دقیق از سمت کارفرما تعیین می‌گردد؛ در این صورت، چنانچه پیمانکار از انجام هریک از تعهدات خود، به دلیلی غیر از دلایل مندرج در قرارداد، امتناع کند یا به هر نحوی خسارتی به کارفرما وارد نماید، از محل این وثیقه، مبلغ خسارت‌ها وصول خواهد شد.

 

کلام آخر:

انعقاد یک قرارداد برون سپاری استاندارد، همگام با رعایت اصول حقوقی، حقوق و تکالیف طرفین را به وضوح مشخص و در نتیجه از اختلافات بعدی جلوگیری می‌کند. در واقع قرارداد، تنها سند رسمی همکاری طرفین است و به همین جهت رعایت اصول و الزامات حقوقی در آن حائز اهمیت است. همانطور که ملاحظه کردید، قرارداد برون سپاری حاوی نکات پیچیده ایست و چنانچه این نکات رعایت نگردد ممکن عواقب حقوقی جدی برای طرفین در پی داشته باشد.

شما ضمن آنکه می‌توانید از خدمات مشاوره حقوقی دادگام بهره مند شوید، از قراردادهای برون سپاری آماده که در سامانه دادگام بارگذاری شده و به طور کامل ریسک‌های طرفین را پوشش می‌دهد، استفاده نمایید.

 

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا