قراردادهای تجاری و استارتاپیقراردادهای کار و استخدام

قرارداد طراحی گرافیکی مورد نیاز کسب و کارها

زمانی که یک کسب و کار شروع به فعالیت می‌کند، نیاز به نام و علامت تجاری دارد تا از طریق آن خود را به مشتریان بشناساند. علامت تجاری یا همان لوگو، در حقیقت معرف کسب و کار است و بر همین مبنا هویت بصری آن کسب و کار (رنگ سازمانی، سربرگ، لوگو و…) شکل می‌گیرد. طراحی لوگو و هویت بصری یکی از مهمترین اجزای برندینگ و یک گام اصلی برای داشتن کسب و‌ کاری موفق است. یک لوگوی استاندارد همراه با خلاقیت، باعث شناخت بهتر و موثرتر میان مشتریان و درنتیجه سبقت از سایر رقبا می‌شود.

در حقیقت طراحی لوگو یکی از اجزای حیاتی در ساختار بصریک برند و شناخت آن است. در طراحی لوگو برای کسب و کار، موارد زیر باید در نظرگرفته شود:

  • هویت برند: لوگو باید با هویت و ارزش‌های برند همخوانی داشته باشد، چرا که رسالت اصلی لوگو، انتقال صحیح پیام برند به مشتریان خود و در نتیجه جذب حداکثری آنهاست.
  • سادگی و یکپارچگی: لوگو باید ساده و یکپارچه باشد تا در تمامی استفاده‌ها و در اندازه‌های مختلف با کیفیت باقی بماند.
  • قابلیت تشخیص‌پذیری: لوگو باید به راحتی قابل تشخیص و یادآوری باشد، حتی در شرایط کوچک و بدون متن؛ برای مثال شما اکثر برندهای معروف را با لوگوی آنها به خاطر میاورید و این همان قدرت تاثیر گذاری لوگو در ذهن مخاطب است.
  • استفاده از رنگ‌ها: انتخاب رنگ‌ها بسیار مهم است. رنگ‌ها باید با هویت و احساسات مرتبط با برند همخوانی داشته باشند.
  • قالب‌بندی منحصر به فرد: ایجادیک لوگو منحصر به فرد با ایده‌های خلاقانه و متفاوت از دیگران به تشویق کاربران برای به یاد سپردن برند کمک می‌کند.
  • انعطاف‌پذیری: لوگو باید بتواند در مختلف محیط‌ها و رسانه‌ها قرار بگیرد، از جمله چاپ، تبلیغات دیجیتال و وب‌سایت.
  • آزمون تجربه کاربری (UX): اطمینان حاصل شود که لوگو در ارتباط با تجربه کاربری کلی و بصری سایتیا محصول هماهنگی دارد.
  • بررسی رقبا: بررسی لوگوهای رقبا و اطمینان از منحصر به فرد بودن لوگو برند شما و…

توجه به این نکات در فرآیند طراحی لوگو، به ساخت یک نماد قدرتمند برای شناخت برند کسب و کار کمک می‌کند.

از موارد بالا می‌توان به این نتیجه رسید که طراحی لوگو متناسب با نوع فعالیت، نیازمند تخصص و خلاقیت است. به همین جهت انتخاب یک گرافیست حرفه ای و تنظیم قرارداد اصولی با او، امری ضروری است، چرا که قرارداد تنها سند همکاری میان طرفین است که ضمن ترسیم تعهدات و وظایف طرفین در قبال یکدیگر، به ذکر جزئیات توافق و نکات لازم برای همکاری آنها می‌پردازد؛ از همین روست که باید اصول و الزامات حقوقی در آن به بهترین شکل رعایت گردد و چنانچه بدون اطلاعات و دانش حقوقی و کمک گرفتن از شخص متخصص در امور قراردادها، منعقد گردد، ممکن است در آینده طرفین را با ریسک‌ها و چالش‌های حقوقی زیادی مواجه سازد.

یک گرافیست متخصص، ابتدا جهت شناخت هویت کسب و کار و رقبای حاضر در آن عرصه، تحقیقات لازم را به عمل آورده و سپس بر همین مبنا، ایده‌های خلاقانه و مناسب برای هویت بصری و لوگو کسب و کار مربوطه، ارائه می‌نماید. گرافیست، اتود اولیه لوگو را توسط برنامه هایی همچون فوتوشاپ یا ایلاستریتور، اجرا نموده و پس از اصلاحات مدنظر کارفرما و اعمال تغییرات مناسب، لوگو نهایی را به کارفرما ارائه می‌کند.

تنظیم یک قرارداد طراحی گرافیک و لوگو، می‌تواند به فریلنسر طراح یا شرکت طراحی کمک کند تا ارتباط تجاری خود با کارفرمایان را بهبود بخشیده و با ذکر دقیق تعهدات و وظایف طرفین و در نظر گرفتن ضمانت اجراهای مناسب، دیگر بابت چالش های حقوقی احتمالی در آینده نگرانی نداشته باشند.یکی از چالش‌های اصلی در خصوص لوگو، مباحث مرتبط با مالکیت فکری آن است؛ داشتن یک قرارداد معتبر با تصریح مواردی همچون تعیین مالکیت اصلی لوگو و کیفیت انتقال حقوق مربوطه، تعیین هزینه‌های مرتبط با طراحی و حق الزحمه گرافیست، زمان و نحوه پرداخت، محدودیت‌ها و مجوزهای استفاده از لوگو در موارد مختلف، مقررات مربوط به حفظ محرمانگی اطلاعات مربوط به کارفرما و… به دو طرف اطمینان می‌دهد که حقوق و تعهدات هرکدام محافظت شده و اختلافات احتمالی را به به حداقل ممکن می‌رساند.

قرارداد طراحی گرافیک و لوگو معمولاً به شکل برون سپاری و در قالب پیمان تک نفره منعقد می‌گردد و مشمول مقررات حاکم بر پیمانکاری می‌باشد. برای مثال بر اساس آرای وحدت رویه (1847-1815)، مشمول کسر بیمه تأمین اجتماعی نمی‌باشد و خود گرافیست می‌تواند جهت پوشش خسارات احتمالی، برای خود اقدام به اخذ بیمه نماید. در حقیقت طرف اول قرارداد، هیچ گونه مسئولیتی در صورت بروز خسارات نخواهد داشت.

در ادامه به بیان برخی نکات مهم که در تنظیم قرارداد طراحی گرافیکی و لوگو باید مد نظر داشت، می‌پردازیم:

نکات مهم در تنظیم قرارداد طراحی گرافیکی مورد نیاز کسب و کارها

 

1.موضوع

رکن اصلی هر قراردادی که شاکله آن را تعیین می‌کند، موضوع آن است. موضوع، مقدمه ایست بر آنچه که لازم است در متن قرارداد ذکر شود و به همین جهت باید جامع و مانع باشد و مشخص کند که این قرارداد برای چه کاری تنظیم شده و کارفرما چه انتظاراتی از پیمانکار دارد. می‌توان موضوع قرارداد طراحی گرافیک را تعهد به طراحی هویت بصری کامل متناسب با کسب و کار متعلق به کارفرما، دانست. بهتر است تمامی مواردی که مد نظر کارفرماست ( برای مثال ریدیزاین، برند بوک، هوم پیج سایت، اواراق اداری، سربرگ، طراحی کاتالوگ و بروشور و…) به طور صریح و واضح بیان شود به طوری که دامنه فعالیت گرافیست به خوبی مشخص باشد، در غیر اینصورت ممکن است خدمتی اضافی از جانب طراح صورت گیرد که کارفرما مایل به پرداخت حق الزحمه آن نیست.

همچنین ذکر نوع لوگوی مورد نظر کارفرما (لوگوی تایپوگرافی، لوگوی لوگوامبلم، لوگوی مونوگرام، لوگوی مینیمال و…) در این بند از قرارداد، ضروری می‌باشد.

 

2.مدت

توصیه می‌شود کارفرما جهت مدیریت زمانی پروژه محول شده به طراح، در این بند از قرارداد هریک از مراحل طراحی گرافیک را به تفکیک بیان نموده و برای هریک مهلت و بازه زمانی مشخص و معقولی در نظر گیرد. علاوه بر آن کارفرما می‌تواند در راستای اعمال حق نظارت خود خسارت تاخیر یا عدم انجام تعهد در مهلت مقرر را پیش بینی کند.

3.حق الزحمه و نحوه تسویه حساب

بهتر است در این نوع از قرادادها، برای هر یک از فعالیت های گرافیست مبلغ مشخصی در نظر گرفته شود و پس از اتمام هر مرحله و تایید کارفرما، مبلغ مورد توافق به طراح پرداخت گردد. ذکر حق الزحمه جداگانه برای هریک از فعالیت‌های طراح این مزیت را دارد که چنانچه هر یک از موارد مذکور از جانب وی ارائه نشد، به همان میزان از حق الزحمه نهایی وی کسر گردد.

همچنین در این بند باید در خصوص کسورات قانونی مانند حق بیمه تامین اجتماعی یا مالیات عملکرد و… تعیین تکلیف شود.

4. تعهدات طرفین

در این بند، تعهدات در نظر گرفته شده برای طرفین، ذکر می‌گردد. دقت داشته باشید که ذکر تعهد بدون در نظر گرفتن ضمانت برای اجرای آن، کاری بی فایده است و باید علاوه بر تعهدات، ضمانت اجرا نیز ذکر گردد.

برای مثال تعهد کارفرما به پرداخت به موقع حق الزحمه پیمانکار یا تعهد وی نسبت به دراختیار گذاشتن تجهیزات و اطلاعات لازم برای طراحی لوگو، در این بند از قرارداد ذکر خواهد شد. همچنین تعهدات گرافیست مانند تعهد وی نسبت به بررسی نمونه‌های موجود در اداره پایگاه اطلاعاتی اداره مالکیت صنعتی و خودداری از طراحی لوگوی مشابه یا تعهد وی در خصوص اعمال تغییرات و اصلاحات مد نظر کارفرما، از مواردی است که در این بند اشاره می‌شود.

5.شروط قرارداد

موارد مورد توافق طرفین می‌تواند در قالب شروط ضمن عقد، به همراه ضمانت اجرای مناسب، در این قسمت از قرارداد ذکر شود:

از جمله شروطی که در این قسمت از قرارداد می‌تواند مورد اشاره قرار گیرد، عبارت است از:

1-5 کلیه طرح های آماده شده از سوی طراح، متعلق به کارفرما بوده و طراح هیچگونه حقی نسبت به آنها نداشته و تحت هیچ شرایط نمی‌تواند از آنها در جای دیگر استفاده نماید.

2-5 طراح به هیچ عنوان حق واگذاری موضوع پیمان به شخص دیگری را به صورت کلی یا جزئی نخواهد داشت و تعهدات کارفرما صرفاً در مقابل شخص طراح، مجری خواهد بود.

3-5 طراح حق ندارد هیچگونه اثری از خود بر روی لوگو ایجاد نماید و صرفاً می‌تواند در کاتالوگ به گونه ای که در کانون توجه مخاطب قرار نگیرد، درج نماید.

و…

کلام آخر:

انعقاد یک قرارداد لوگو استاندارد، همگام با رعایت اصول حقوقی، حقوق و تکالیف طرفین را به وضوح مشخص و در نتیجه از اختلافات بعدی جلوگیری می‌کند. در واقع قرارداد، تنها سند همکاری طرفین است و به همین جهت رعایت اصول و الزامات حقوقی در آن حائز اهمیت است. شما می‌توانید ضمن دریافت مشاوره حقوقی از دادگام،از قراردادهای آماده که در سامانه دادگام بارگذاری شده و به طور کامل ریسک های طرفین را پوشش می‌دهد، استفاده نمایید.

دقت داشته باشید که قراردادهای آماده صرفاً ریسک‌های نوعی و رایج قرارداد را پوشش می‌دهد و چنانچه موارد دیگری برای طرفین حائز اهمیت باشد که قصد ذکر آن در قرارداد را دارند، می‌توان با الگو گرفتن از فرمت قرارداد آماده، آن را شخصی سازی نمود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا